Tuesday, July 31, 2007

nostradamus 07/07

jossain suositeltiin kirjoittamaan itselle kirje vuoden päähän, ei huono idea. sovellan tätä niin, että kirjoitan ylös muutaman asian, joita voi sitten tarkastella vaikka ensi kesänä (tiettyä etunojaa ennusteissa on ettei mene tylsäksi). mielenkiintoista nähdä, osuuko aikahorisontti/aiheet sinnepäinkään. yleisesti kaiketi lähitulevaisuus yliarvioidaan ja kaukainen tulevaisuus aliarvioidaan.

kännyn käyttöliittymät
NYT: ekat g-anturit olleet ehkä vuoden pari kännyissä, nyt julkaistiin wii josta tuli suosittu. alkeellisia liikeohjauksia olemassa jo nykypuhelimissa.
VUODEN PÄÄSTÄ:kameroiden ja gps:n jälkeen seuraava "juttu" saattaa olla liikeanturit. tyyliin wii, eli havaitaan tiettyjä liikeratoja. tietyntyyppinen ravistus aiheuttaa tietyn toiminnon puhelimessa. ei nyt vielä vuoden päästä ole yleistynyt, mutta demoja on. tähän liittyy haptiset käyttöliittymät eli puhelin antaa sinulle infoa esim. värinällä (siis muutakin infoa kuin että puhelin soi).
5 VUODEN PÄÄSTÄ: projektorit, myvu, puheohjaus

gps puhelimissa
NYT: juuri nyt kesälomilla lyömässä läpi, tavallinen sukankuluttaja ostaa N95:n ja oikeasti käyttääkin sitä. ei nyt ihan mökin mummo vielä.
VUODEN PÄÄSTÄ: sovellukset yleistyvät joissa ihmiset kertovat kaikille/ystävilleen sijaintinsa online. vuoden päästä edelläkävijät ja erityisryhmät(lapset, koirat, vanhukset) käyttävät näitä
5 VUODEN PÄÄSTÄ: arkipäivää. käyttöliittymät myös tasolla, että kartta-apurin neuvoja voi kuunnella jatkuvasti ilman mitään vaikeutta. kartat sofistikoituneempia, oikeastaan paikkatietojärjestelmiä, joita päivitetään tuntien/päivien tasolla.

tv:n katselu
NYT: toistaiseksi kaikki on niinkuin ennenkin, paitsi digitv on tuonut lisää kanavia ja ihmiset ovat olleet pakotetuja ottamaan urheilun takia maksukanavia. tallentavat digiboksit ovat yleistyneet, mutta läpilyönti odottaa vielä joulua. ip-tv:stä ekoja pilotteja samoin kuin mobiilitv:stä.
VUODEN PÄÄSTÄ: tallentavat digiboksit ovat lyöneet läpi, osuus kymmeniä prosentteja talouksista. ovat muuttamassa tv:n katselutapaa, kuten tivo jenkeissä. katselu on on-demand, ei prime-timeen sidottua. tästä ei ole pitkä matka siihen että ostetaan (netin?) kautta leffoja.
mobiilitv ei ole lyönyt läpi, katselijat siis vielä marginaaleissa ja käyttö hankalaa/vaatii katselutottumusten muuttamista (esim. bussimatkojen aikana/muuten odotellessa)
on-demand katselua tukee myös podcastit ja utube. niissä iso vallankumous on ruohonjuuritason tuotanto, joka synkkaa tv:n reality-tv-suosion kanssa, utubessa on samaa piraatti-voyerismi-sosiaaliporno-osastoa.
podcastit tukevat kanssa katselutottumusten muuttumista liikkuvamapaan suuntaan.
5 VUODEN PÄÄSTÄ: sijaisminä ja 1st person-leffat reaaliajassa

virtuaalimaailmat
NYT: secondlifella, world of warcraftilla käyttäjien määrä lasketaan jo miljoonissa.
VUODEN PÄÄSTÄ: avattaret G earthissä, eli gps-avusteisesti henkilöiden oikeat sijainnit livenä GE:ssä
5 VUODEN PÄÄSTÄ: virtuaalimaailma päivittyy reaalimaailman muutoksiin miltei reaaliajassa.

"laajakaista"
NYT:1-10Mbit/s, enimmäkseen kuparia pitkin. mobiililaajakaista emerging.
VUODEN PÄÄSTÄ: >10Mbit, optinen kuitu kuviossa mukana. 3G-puhelimien pakkosyöttö alkaa kantaa hedelmää, oikeita applikaatioita ilmestynyt.
5 VUODEN PÄÄSTÄ: langaton tiedonsiirto ohittanut langallisen normaalissa surffaamisessa.videolasit
NYT: myvun laseja on ollut saatavilla ipodiin toista vuotta, nyt julkistetaan universal-malli. kuluttaja-käyttö erittäin marginaaleissa. ammattikäytöstä ainakin demoja saatavilla.
VUODEN PÄÄSTÄ: hypetys (ei-alan)lehdissä alkanut
5 VUODEN PÄÄSTÄ: lasien julkinen käyttö valtavirtaa,lasien ulkonäkö luonnollisesti myös kohentunut.

-------
on joskus käynyt mielessä, että politiikan ja talouden "asiantuntijoille" kuten myös meteorologeille vois tehdä hyvää, että heidän ennustuksiaan ja lupauksiaan talletettaisiin ja rutiininomaisesti verrattaisiin tulevaisuudessa toteumiin. teknistä estettä ei ole, kyse on vain tahdosta ja vaivannäöstä.