digitoday.fi:ssä antero sarén kirjaili "kuluttaja-erpistä"
http://digitoday.fi/page.php?page_id=15&news_id=200717265
joka huolehtisi arjen tylsistä formaliteeteista, laskuista, tositteista, byrokratiasta. ei huono. one's own personal secretary. joka tietäis menosi, ja jonka voisi laittaa asialle, vaikka sopimaan hammaslääkäriaika tai selvittämään lähin vesiposti tai terveysasema.
täähän on normaali kehityssuunta, pyritään eroon tylsistä rutiinihommista.
jossain se onnistuu, juusto ja leivät ovat nykyään valmiiksi viipaloituja,
yhteenlaskun hoitaa koneet, perunat kasvattaa joku muu. mutta pullot ja roskat joutuu itse kierrättämään ja lajittelemaan, dokumentit kirjoittamaan itse puhtaaksi wordillä.
eli joistain hommista pääsee eroon, toisia tulee tilalle. webin myötä tiedonhaku helpottuu, mutta toisaalta sitten ihmiset vääntää vapaaehtoisesti kaikenmaailman wikipedioita.
etäisesti tähän liittyen kirjassa (jonka nimeä en jaksa muistaa, utterback?) oli esimerkki ameriikan viljanviljelystä, miten se on tehostunut vuosisatojen kuluessa. luvut oli joltain ajalta, että sato oli kolminkertaistunut, mutta sadon tuottamiseen tarvittu energia (lannoitteet, polttoaineet ym) oli kymmenkertaistunut. mikä on se hinta joka tehokkaammasta keskitetymmästä toiminnasta joudutaan maksamaan, hyötysuhde huononee.
----