Tuesday, July 24, 2007

älä poraa

porakoneen voit ostaa kympillä. kun se hajoaa, et valita vaan ostat kaupasta uuden. ei sitä takuukuittia enää mistään löydä, ja toisaalta, paketti ruuveja maksaa enemmän kuin itse pora. erikoista.
samaan aikaan black&dekker&co lisäilevät lcd-näyttöjä poriinsa (?!) yrittäen säilyttää asemansa, vaikka markkinat ovat menneet kohti kertakäyttöinstrumentteja harrastelijoille. incumbentit menevät high-endiin eivätkä nät/pysty vastaamaan markkinoiden huutoon.
sivuraide: jos porakoneet menevät kertakäyttöiseksi(en sano, etteivätkö ne kestäisi, mutta ihmiset ostavat niitä kertakäyttöä varten, ei kannata lainata kun maksaa kympin). ...niin miksei muutkin? kuinka kauan menee, että vaatteet alkavat olla kertakäyttöisiä? puhtaan veden kustannus ja pesuaineet jätevesissä, laskevat tuotantokustannukset, miksi pestä sukkia? pakasta vaan uudet. kuulen jo viherpeippojen viserryksen, rääkäisyn suorastaan.
mutta jos oikeesti lasketaan puhtaan veden ja sähkön tuottamisen kustannus (jossain muualla kuin vesirikkaassa suomessa), ja verrataan sitä sukkien tuottamiseen. mitenkähän menee energiabudjetit?
sitäpaitsi, monet hm:n vaatteista eivät kestä montaa pesua, ja zara luo uudenlaista muotikulttuuria, joka on vielä nopeatempoisempaa kuin vanha vuodenaikoihin sidottu.