Sunday, May 27, 2007

ivory tower

monissa firmoista löytynee jokin tutkimusosaston tapainen. ne propellipäät, jotka syöttävät vallankumouksellisia ideoita ja tuotteita tuotekehitysputkeen.

tästähän on kirjoiteltu ja pohdiskeltu paljon, millä tutkija-tyyppien ideat saisi maadoitettua johonkin toteuttamiskelpoiseen ja hyödylliseen. tai millä saisi muun organisaation hyväksymään ne. tyypillinen esimerkki on on parc-tutkimuskeskus, joka kyllä loi yhtä sun toista hyödyllistä, mutta emoyhtiö ei näistä päässyt hyötymään syystä se ja se.

on jännä miten erilaisia ihmisiä on näissä eri yksiköissä, tutkimuksessa, r&d:ssä ja tuotannossa. tuotannon tyypit ovat konservatiivisia pilkunviilaajia, jotka eivät pidä mistään uudesta tai muutoksista (sallinette pienen liioittelun). r&d:ssä on vähän tilanteesta riippuen teknouskovaisia insinöörejä tai laskukone-polvessa-projektipäälliköitä. joka tapauksessa ovat vähän ikävässä välikädessä kun joutuvat toteuttamaan tutkimus-ihmisten aivoituksia.

ja ne tutkijat sitten, ihme porukkaa. lapsenmielisiä, monesti putkinäköisiä ja yhteen asiaan keskittyviä. joskus taasen taivaanrannanmaalareita, jotka eivät koskaan saa mitään valmiiksi.

kysymys kuulu, pitäisikö näiden yksiköiden välistä jännitystä lievittää maadoittamalla vähän tutkijoiden pilvilinnoja ja hölläämällä suitsia tuotannossa? oikeastaan ei. tutkijoiden luovuus ja lapsenusko perustuvat siihen, etteivät he tiedä ns. pahasta maailmasta. tutkiminen on herkkää hommaa, siinä mennään pitkälti uskon varassa. ja jos se usko alkaa järkkyä, alkaa kone köhiä. siksipä tutkijoiden päättömiä ideoita ei pidä tuotannon ihmisten heti kättelyssä torpata, muuten saattaa jotain jäädä syntymättä.

voin olla väärässä, mutta tämmöinnen kuva mulle on tullut katseltuani hommaa vähän molemmilta puolilta. huom., on muuten mielenkiintoista vaihtaa esim. tutkimushommista tuotantoon ja huomata kuinka hitaasti oma ajatusmaailma vaihtaa moodia. tämmöiset vaihdot ovat hyvin terveellisiä, koska ne paitsi laajentavat tietämystä, tekevät henkilön myös hyvin tietoiseksi omista ennakkoluuloistaan ja ajatusmalleistaan. hyvin opettavaista.