Monday, May 7, 2007

Asking for it

yksillä tutuillani on hauska tapa lähteä pyyteettömästi opastamaan turismoja, jotka erehtyvät kysymään neuvoa. saattavat saada jopa ilmaisen kaupunkikierroksen kaupan päälle. voi vain kuvitella, kuinka (liiankin) hienon vaikutelman tällainen ele jättää satunnaiseen ohikulkijaan. varsinkin nyt viisujen aikaan olisi erittäin toivottavaa. itse asiassa tällaisia neuvojia kaipaisi monesti muulloinkin vaikka ostopäätöksiä tehdessä. ei oikeastaan tarvita mitään ylimaallista asiantuntijuutta tahi auktoriteettia. ihan sekin riittää, jos tyyppi on täyspäisen ja jos mahdollista niin oman itsensä oloinen tyyppi ja sanoo tuotetta hyväksi. itse ainakin uskon sokeasti tietokone&hifi&elektroniikka lehtien suosituksia, vaikka mistä tiedän millä kompetenssilla niitä kirjoitellaan. jälkeenpäin olen joskus tätä miettinyt. sitä kuitenkin haluaisi rahoilleen vastinetta, value for the money, köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa jne. ja vaikka kuinka tykkään selvitellä asioita ennen hankintaa, nykyään joutuu tekemään siinä kompromisseja ajankäytön suhteen. silloin kaipaa jotakuta sanomaan, että osta tämä, et kadu. ei ole tapana kaupan hyllyllä kysyä vieruskaverilta, että meinaatko ostaa tuon ja miksi. (joku tuli kirjakaupassa kysymään juuri tätä kun hypistelin Dawkinsin geenikirjaa, ei ollut luontevaa/normaalia käytöstä se).
itselläni ei ainakaan ole niin laajaa ystävä/tuttavapiiriä, että voisin kaikissa hankinnoissa turvautua kilauta kaverille ratkaisuun.tärkeintä olisi:
a)pitäisi olla tieto, kuka kyseistä tuotetta on ostanut/harkinnut ostaa
b)keillä näistä ostajista on suunnilleen samanlainen maailmankatsomus kuin itsellä.
onhan näitä ranking-systeemeitä ja ne ovat omiaan esim. lisäämään luottamusta verkkokauppaan tms. Mutta jotain henkilökohtaisempaa pitäsi saada, personal buyer, yes.

------